KNV EHBO Koegras
Overig EHBO materiaal
Als het EHBO-materiaal niet op het verband of de uitrusting valt, is het een ander materiaal. Materialen zijn soms herbruikbaar, maar komen niet met gereedschap. Hieronder vindt u de controlelijst.
- Mitella’s
- Reddingsdeken
- Oogspoelfles
- Snelverbanden
- Zwachtels
- Netverbanden
- Watten
Mitella (Driekante doek)
Een tekenlasso is ook bedoelt om een teek te verwijderen. De werking is als volgt: Door een schuifsysteem kun je de lasso vergroten. Plaats de lasso rond de teek. Gebruik het schuifsysteem om de lasso rond de onderkant van de teek (waar de mond is) te sluiten. Verwijder de teek voorzichtig met cirkelvormige bewegingen van de huid.
Verband
Verbandmateriaal is een EHBO-materiaal dat u kunt gebruiken om een wond te verbinden, een zwelling aan te brengen of een ledemaat te ondersteunen.
Pleisters, kinderpleisters, blauwe pleister
Een pleister is een dek verband. Met een pleister dek je kleine wonden af. Voor grote wonden gebruik je andere dek verbanden.
Hechtpleister
Alle tapes worden bevestigd met hechtpleister of hechtpleister. Gaasverbanden kunnen worden gelijmd en verstevigd verband. Blaren kunnen ook worden afgedekt met een hechtpleister en een steun- en afdekverband dat niet meer met een nietmachine (meegeleverde klem) maar met een hechtpleister wordt vastgezet.
Soorten Hechtpleister
Plakplamuur, bruine pleister, leukoplakie kleur en goede hechting, ademend en waterdicht.
Breedte: 1,25 cm, 2,5 cm en 5 cm
Papiertape (non-woven), Leukemie, Huidvriendelijk, hypoallergeen (allergiebestendig), schuim. Voor gevoelige huid. Zeer geschikt voor baby’s en ouderen.
Breedte: 1,25 cm en 2,5 cm
Gazen en kompressen
Steriel gaas
Steriele wattenstaafjes kunnen voor veel verschillende dingen worden gebruikt. Het belangrijkste doel is om alle soorten verwondingen te dekken. U kunt voor het reinigen ook steriel gaas gebruiken. Steriel gaas is hydrofiel (absorberend) gaas.
Gaas moet altijd goed worden verpakt en op een droge, donkere plaats worden bewaard. Op de verpakking van steriel gaas staat een houdbaarheidsdatum.
Veelgebruikte maten zijn: 5 x 5 cm, 5 x 8.5 cm en 10 x 10 cm.
Zalfgaas
Zalfgaas is een grof gaasje geïmpregneerd met antiseptische zalf. Dit zalfgaasje houdt de wond vochtig en daardoor zacht. Hierdoor droogt de wond niet uit. Het is niet hydrofiel (neemt geen vocht op) dus het is aan te raden om het samen te drukken of snel over het zalfgaasje te verbinden. Zalfgaas mag niet aan de wond plakken. Verander zalfverbanden dagelijks.
Metaline
Metaline gaas of Metaline tape is een sterk hygroscopisch materiaal met een aluminium laag. Het is geschikt voor brand- en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Daarom zal de aluminiumlaag van het metaalgaas de wond weerstaan. Metalinegaas is steriel verpakt en heeft een houdbaarheidsdatum. Het is verkrijgbaar in de vorm van een pleister, een quick fix en een kompres (oogdruppels). Tape
is verkrijgbaar in formaten van 8 x 10 cm tot 80 x 120 cm.
Snelverband
Noodverbanden zijn bedoeld om grote wonden snel te bedekken. Het bestaat daarom uit een gaas van hydrofiel materiaal (bijv. witte achterkant) en 2 hydrofiele banden. EHBO verband
kopen?
De EHBO-doos komt uit de verpakking in een compact pakket. Open vervolgens ongeveer 30 cm van de wond en breng het aan op de wond. Niet meer uitglijden. Nu kunt u de compressiebandage eenvoudig en snel vastzetten met de tape.
Snelverband is steriel en daarom moet de verpakking intact zijn en op een droge en donkere plaats worden bewaard. Er staat ook een houdbaarheidsdatum op de verpakking van de noodtape.
Snelverband maten beschikbaar: 12 x 12 cm tot 28 x 28 cm. Deze afmetingen vertegenwoordigen de oppervlakte van het gecomprimeerde object en worden meestal uitgedrukt in getallen (12 x 12 cm = getal 1, 18 x 28 cm = getal 3).
Wondsnelverband
Quick Dressing is iets anders dan Quick Dressing. De zwachtel bestaat uit een zwachtel met een elastische band die water opneemt (= hygroscopisch is). De tape is zo breed als een snelle pers. Aan het uiteinde van de tape zitten stukjes tape om de tape vast te zetten.
Meest voorkomende maat (van compressie): 6 x 8 cm of 8 x 10 cm.
Ideaalzwachtel
Een ideaalzwachtel is een stevige, in de lengte rekbare bandage die wordt gebruikt voor steun-, compressie- en stompverbanden.
De meest gebruikte breedtes zijn 6 cm, 8 cm en 10 cm.
Elastische hydrofiele zwachtel
Het elastische hydrofiele zwachtel is rekbaar, los geweven en neemt vocht op. Het is, samen met een hydrofiel gaas en eventueel watten, zeer geschikt als dek verband in plaats van een snelverband of gaas met kleefpleister. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor een hand- of vingerverband. Het is verkrijgbaar in 4 cm, 6 cm, 8 cm en 10 cm
Hydrofiel zwachtel
Het verschil met het elastisch hydrofiele zwachtel is dat dit zwachtel minder stevig en niet rekbaar is. Het wordt dan ook niet veel meer gebruikt en is vervangen door het elastische hydrofiele zwachtel. Breedte: 6 tot 10 cm.
Cambric
Cambric zwachtel is gemaakt van stevig niet rekbaar materiaal. Het plooit en schuift makkelijk en wordt dus niet veel meer gebruikt. De breedte is 6 tot 10 cm.
Netverbanden
Tubulaire (net)verbanden
Tubulaire verbanden zijn buisvormige verbanden. Er zijn 2 soorten: netverband en buisverband. Beide zijn bedoeld voor het op zijn plaats houden van gazen en dergelijke. Het werkt snel en is zeer effectief op moeilijk te verbinden plekken zoals gewrichten, hoofd en de romp en je hoeft niet te plakken. Ideaal voor mensen met een gevoelige huid.
Netverband
Netverband wordt gemaakt van wijdmazig net van katoen met een goede rekbaarheid. Het uitrekken in de omtrek heeft weinig effect op de lengte. Netverband is in diverse maten leverbaar.
Buisverband
Buisverband is een geweven, elastisch verband. Het is fijnmazig en zacht. Het is vooral comfortabel. Met buisverband wordt gebruikt onder gips om de huid te beschermen. Buisverband kan ook gebruikt worden om de kleding te beschermen tegen bijvoorbeeld zalf kompres. Netverband kan dit niet. Er zijn ook buisverbanden die druk kunnen uitoefenen waardoor ze gebruikt kunnen worden bij verstuiking of verrekking.
Watten
Witte watten kunnen worden gebruikt op wonden waar snelverbanden niet plakken (bijv. op vingers) en vocht opnemen. Leg watten nooit direct op een wond, maar altijd op een gaasje waar het niet uitsteekt. Zo kunnen ze niet aan de wond plakken en veroorzaken ze geen irritatie aan de wond. Gebruik geen katoen om de wond schoon te maken. De vezels kunnen in de wond worden afgezet. Wit katoen is er in veel verschillende vormen. Ze komen op wattenstaafjes en wattenbolletjes en hebben een zigzagvorm.
Synthetische watten
De synthetische watten zijn gemaakt van polyester en zitten op een rol. Zo kun je ze makkelijk gebruiken voor het aanleggen van een wonddrukverband, een steunverband of een stompverband. De watten zorgen door hun elasticiteit voor een goede drukverdeling en zijn hydrofiel (nemen vocht op). Synthetische watten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Synthetische watten hebben als voordeel boven de vette watten, dat zij vocht kunnen opnemen en niet pluizen. Het Oranje Kruis heeft deze wattenrollen uit de lesstof gehaald. In de praktijk worden ze toch nog veel gebruikt.
Vette watten
Vette watten dienen net als synthetische watten voor het gebruik bij (wond)drukverbanden. Ze pluizen en nemen geen vocht op. Hierdoor worden ze niet veel meer gebruikt. Synthetische watten zijn de vervanger. Vette watten zijn nog wel goed te gebruiken bij wandelletsels om bijvoorbeeld tussen de tenen te weven.